Nikâh Sürecinde Mutlaka Bilmeniz Gereken Önemli Noktalar - Makaleler - DüğünMaster.com


Nikâh Sürecinde Mutlaka Bilmeniz Gereken Önemli Noktalar

Nikâh Sürecinde Mutlaka Bilmeniz Gereken Önemli Noktalar

Nikâh Sürecinde Mutlaka Bilmeniz Gereken Önemli Noktalar

Nikâh sürecinde gelin ve damadın merak ettiği ve mutlaka bilmesi gereken önemli durumlar bulunmaktadır. Nikâh randevusunu almaya giderken dikkat edeceğiniz bu noktalar sizi bu süreçte rahatlatacaktır.  İşte nikâh süreci hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...
 
Hemen aşağıdaki sıralayacağımız 3 madde tüm belediyeler tarafından istenen belgelerdir. 
1- Nüfus cüzdanının aslı (Son 10 yılda değiştirilmiş, okunaklı ve güncel medeni durumu yansıtır olmalı)
2- Evlilik için sağlık raporu (Aile hekiminden ve aile sağlık merkezlerinden temin edilebilir. İmzalı ve kaşeli olmalıdır.)
3- Vesikalık fotoğraf (Bu fotorafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Kadınlarda alın ve çene açık olmak kaydıyla başörtülü fotoğraflar kabul edilir. Fotoğraf sayısı başvuruda bulunacak evlendirme dairesine göre 4 ila 6 arasında değişebilir.)
 
Bu aşağıdaki sıralayacağımız maddeler ise belediyeden belediye değişiklik göstermektedir.
4- Evlendirme Memurluğu'na müracaat edilebilmesi için çiftlerden en az bir tanesinin başvuruda bulunulacak ilçede ikamet etmesi gerekmektedir.
5- İkamet etmedikleri ilçede ikamet nikah kıydırmak isteyen çiftlerin, ikametlerinin bulunduğu il-ilçe belediye evlendirme memurluğunun birinden ortak izin belgesi almaları gerekmektedir. (Ayrı ayrı yerlerden alınan izin belgeleri ile müracaat kabul edilmez)
6- Evlenecek çiftlerin başvuruya beraber gelmeleri zorunludur. Eğer eşlerden birisi başvuruya gelemiyor ise (Şehir dışında-yurtdışında olması veya başvuruya gelemeyecek durumda bulunması gibi) bir diğerine Noter onaylı vekâletname vermesi zorunludur. Bunun için noterden Özel Vekâletname düzenlemesi ve bu vekaletnamede VEKALET VEREN ile VEKİLİ ve EVLENECEĞİ KİŞİNİN tam kimliği ile evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğu açıkça belirtilmesi şarttır. Evlendirme yönetmeliği madde 17. vekaletnamede kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri arka sayfada onaylı olmalıdır.
7- Soyadını kullanmak isteyen kadınlar bu isteğini müracaat sırasında belirtmelidirler.
8- Mal ayrılığı talebi olanların, noterden yaptırmış oldukları MAL AYRILIĞI SÖZLEŞMESİ müracaat dosyasına koyulur.
9- Evrakların geçerlilik süresi 6 aydır (180 gün)
 

Nikâh Başvurusunda İstenen Evraklar Neler?

Nikâh işlemleri sırasında çiftlerin temin etmeleri gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Eksiksiz olarak bu evrakların neler olduğunu madde madde aşağıda listeleyeceğiz.
• Fotoğraflı nüfus cüzdanı aslı ve fotokopileri.
• Son 6 ay içinde çekilmiş 5 adet vesikalık fotoğraf. (vesikalık sayısı başvuru yaptığınız belediyeye göre farklılık gösterebilir.)
• Resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşundan alınmış sağlık raporu
• Nüfus kayıt örneği
• İkametgâh belgesi
• İki örnek olarak düzenlenen evlenme beyannamesi.
• Evlenme ehliyet belgesi.
 

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Nikah işlemleri esnasında, istenilen belgelerin hazırlanması, bu belgelerin ilgili yerlerden temini için beklenen sırayı düşünerek 4 gün gibi bir süre düşünmeniz yeterli olacaktır. Yıldırım nikahı kıymak isteyen çiftler için ise 1-2 gün gibi bir süre gerekmektedir. 
 

18 Yaşının Altında Evlilik İçin Gerekli Durumlar

18 yaşının adlında evlilik kararı alan bireylerin evlenme işlemlerini anne ve babasının rızasına bağlı olarak yapması gerekmektedir. Evlenmek için gerekli belgelere ek olarak ailenin rızasını gösteren belgeyi mutlaka eklemeniz gerekmektedir. Ancak biz 18 yaş altındaki  evlilikleri kesinlikle reddediyor ve asla onaylamıyoruz. Tüm anne-babaları bu konu hakkında daha bilinçli olmaya davet ederken, yasa koyucuların da çocuk evlilikleri önleyici yasalar düzenlemelerini  şiddetle gerekli görüyoruz.